Puštík obecný - Strix aluco

11. dubna 2007 v 17:06 | priroda.cz |  UčiVO
Noční lovec. Skoro každý z nás už někdy slyšel jeho protáhlé a tklivé houkání "hu-hůůůůůůů".

Vzhled
Má velkou hlavu s velkýma černýma očima, což je typické pro většinu sov. Světle hnědé peří je protkáno tmavšími pruhy, které jsou patrné při letu. Když sedí, je možno vidět bělejší spodní pera. Dolní končetiny má opatřeny čtyřmi velmi ostrými drápy.
Rozšíření
Ve střední Evropě sídlí populace puštíků hlavně v listnatých a smíšených lesích se starými mohutnými stromy, které si vybírá k hnízdění. Jinak vyskytuje se v celé Evropě, vyjma Skandinávie. Není výjimečný ani na západě Ruska, v Afghanistánu, v Číně. Žije v parcích, zahradách, hřbitovech. Obvykle se zdržuje i u lidských sídel. Přebývá na okraji jehličnatých lesů, protože v souvislém porostu nemá dostatečné množství potravy.
Způsob života a potrava
Loví výhradně za tmy. Sedí na vyvýšených místech (střechy, větve apod.) a ostrým zrakem a sluchem sleduje okolí a vyhlíží kořist. Pokud nalezne objekt svého zájmu, potichu sklouzne až k ní a tiše se nad ní vznáší. K tomu mu slouží měkké opeření a zubaté hřebínky na předním okraji per ručních letek, které zabraňuje šustění křídel. Prudce zaútočí. Čtyři ostré pařáty natáhne daleko před sebe a těmi kořist usmrtí. Živí se hlavně malými savci, ptáky, obojživelníky a hmyzem. V blízkosti lidských sídel se potom zaměřuje spíše jen na drobné ptáky.
Rozmnožování
Námluvy pak probíhají v únoru, kdy je slyšitelné hlasité klepání zobákem a pleskání křídel. Samička vybere hnízdiště. Například v dutinách starých stromů, prázdných hnízdech jiných dravců nebo otvorech ve skalách. Snese 2-5 matně bílých vajíček, která hned zahřívá. První dny po vylíhnutí shání potravu sameček. Po dobu pěti týdnů zůstávají mláďata v hnízdě, kde o ně pečují oba rodiče. Do dvou až tří měsíců jsou mláďata krmena. Poté je rodiče vyženou ze svého území, protože mladí už jsou schopní obstarat si potravu sami. Ti si hledají vlastní teritorium a častokrát při tom zemřou hlady a vyčerpáním. Pár spolu žije celý život (jedná se tedy o monogamii).
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 mmartafon 1 mmartafon 1 | E-mail | 12. února 2008 v 19:37 | Reagovat

krása pošleš mi nějaké fotky sov na e-mail ?jestli to teda de díky ahoj jeto parááááda

2 evcak evcak | E-mail | 5. března 2008 v 12:01 | Reagovat

hem,pustiky moc v oblibe nemam,ale musim si na povel ucitelky najit pustika obecneho..........

3 anoni,m anoni,m | 14. listopadu 2008 v 10:17 | Reagovat

ja vam na to seru

4 anoni,m anoni,m | 14. listopadu 2008 v 10:17 | Reagovat

ja vam na to seru

5 anonim anonim | 18. února 2009 v 11:18 | Reagovat

picovina dete do pici

6 Dana Dana | E-mail | 2. dubna 2009 v 15:37 | Reagovat

moc dlouhé rozmnožování

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama